Renault Clio RS 2 .

Wat is de Renault Clio RS 2 Cupversie.


Sinds 2001 wordt op de Nederlandse circuits gereden met de Clio Renault Sport ‘Coupe’, zoals de naam van de kleine 2-liter Clio volluit luidt. Uiterlijk lijkt hij sterk op zijn straatbroeder, maar er is uiteraard maar weinig overgebleven van de showroomversie. Op motorisch gebied valt het nog wel mee; met een ander uitlaatsysteem en motorafstelling is het vermogen opgekrikt tot ongeveer 190 pk. Dat kan de 2-liter zestienklepper makkelijk aan, getuige het feit dat er de afgelopen drie jaren vrijwel geen uitvallers waren met motorpech. Overigens zijn alle motoren verzegeld zodat er niet mee geknoeid kan worden. Ook de, speciaal voor de competitie ontwikkelde, sequentieel schakelende zesversnellingsbak gaf geen reden tot klagen. Integendeel zelfs, want de rechtgeaarde coureur zweert bij deze techniek, die razendsnel schakelen mogelijk maakt en waarbij de versnellingsverhoudingen optimaal op elkaar zijn afgestemd.


Er werd ook extra goed naar het onderstel gekeken. Voor zitten de bekende McPherson veerpoten, maar de hoogte van de veerschotels is te variëren. Ook het camber en de sporing zijn verstelbaar. Achter heeft de race-Clio echter een starre as met langsarmen en geen torsie-as. Ook hier zijn sporing en camber verstelbaar. Voor de ervaren coureur valt er dus extra winst uit de afstelling van de auto te halen. Afwijkend is ook de wieldiameter, die met 15 inch twee inch kleiner is.
Tenslotte is de wedstrijd-Clio van alle verplichte veiligheidssystemen voorzien, zoals een oersterke rolkooi, een set brandblussers, een stevige kuipstoel en een zespunts harnasgordel.

Technische specificaties:


Motor: type F4R D730 (verzegeld).
Inhoud: 1998cc.


Max. vermogen: ± 190pk.
Max. koppel: 215nm.
Ontsteking: Magneti Marelli MF4L ontsteking met datalogging (verzegeld).
Uitlaat: Remus sportuitlaat met katalysator.
Voorwielophanging: McPherson voorpoot, in hoogte verstelbare veren.
Achtewielophanging: starre as met langsarmen en veer/dempercombinatie.
Remmen, voor: geventileerde schijven.
Remmen, achter: massieve schijven.
Velgen: Speedline 7J15 lichtmetalen competitievelgen.
Banden: Dunlop SportMaxx.
Wielbasis: 2489mm.
Minimum gewicht: 1010kg (inclusief coureur).